Groenten verstoppen: yes or no?
- anneleenplettinx
- 23 feb
- 2 minuten om te lezen
Als ouder wil je natuurlijk dat je kind gezond eet. Maar wat als groenten niet bepaald favoriet zijn? Een populaire truc is het ‘verstoppen’ van groenten in maaltijden. Denk aan spinazie in een smoothie, wortel in een cake of bloemkool in aardappelpuree. Maar is dat eigenlijk wel zo verstandig?
Eerlijkheid en een gezonde relatie met voeding
Een goede band met eten begint bij vertrouwen. Als je stiekem groenten verstopt, kan je kind zich bedrogen voelen zodra hij of zij erachter komt. Dat kan juist een negatief effect hebben en ervoor zorgen dat je kleintje nog sceptischer wordt over wat er op z’n bord ligt. En dat is natuurlijk niet de bedoeling...
Dat betekent niet dat je geen groenten kan verwerken tijdens het koken, zoals spinazie in een omelet of courgette in pannenkoekenbeslag. Maar wees hier open over. Laat je kind ontdekken dat groenten in allerlei vormen lekker kunnen zijn en een logische plek hebben op het bord.
Creatieve manieren om meer groenten aan te bieden
✔ Groenten verwerken in populaire gerechten: Voeg geraspte wortel of courgette toe aan pannenkoeken of muffins, mix spinazie door een smoothie of maak een pastasaus met extra groenten en mix deze fijn.
✔ Maak groente eten leuk: Snijd groenten in leuke vormen, serveer ze op een kleurrijk bord en maak samen met je kind groentehapjes in de keuken.
✔ Gebruik herbruikbare knijpzakjes: Met herbruikbare knijpzakjes kun je groenten eenvoudig verwerken in een lekkere fruitpuree of yoghurtmix. Dit maakt het eten leuker én makkelijker voor onderweg.
✔ Een gezonde lunchbox met extra groenten: Maak groenten onderdeel van de brooddoos door snackgroenten zoals komkommer, paprika of cherrytomaatjes toe te voegen. Op zoek naar inspiratie? Bekijk dan leuke Brooddoos Inspo voor gevarieerde en gezonde lunchideeën.
Groenten ook los aanbieden
Groenten verstoppen kan helpen om voedingsstoffen binnen te krijgen, maar uiteindelijk wil je dat je kind ze ook ‘gewoon’ leert eten. Dat betekent dat je groenten ook regelmatig los moet aanbieden, zoals plakjes komkommer, worteltjes of tomaatjes. Hoe vaker je dit doet, zonder druk of strijd, hoe normaler het wordt. Na de 247494 wil je kindje misschien plots wel proeven (en daarna weer niet meer...), geduld en herhaling zijn key.
Hoe pak je de uitdagingen aan tafel aan?
Iedere ouder kent het wel: je zet een lekkere maaltijd op tafel en je kind haalt z’n neus ervoor op. Frustrerend, maar gelukkig zijn er manieren om hiermee om te gaan! In de masterclass ‘Alles over baby- en kindervoeding’ leer je hoe je vaste voeding introduceert en hoe je omgaat met moeilijke eetmomenten. Van slimme trucjes tot leuke manieren om groenten aantrekkelijker te maken – je krijgt alle handvatten om van de maaltijden een succes te maken.
Comentarios