Wat is omega 3
Omega 3 is een vetzuur dat je kan onderverdelen in DHA, EPA en ALA, en het is die laatste dat essentieel is voor ons lichaam, we kunnen het zelf niet aanmaken maar hebben het nodig voor tal van belangrijke processen. Omdat we DHA en EPA niet goed kunnen omzetten, worden deze vetzuren ook als essentieel beschouwd.
Conclusie? Omega 3 is van levensbelang, we kunnen het zelf moeilijk of niet omzetten dus een dagelijkse dosis omega 3 is geen overbodige luxe.
Functies in een notendop
Het zijn de belangrijkste bouwstenen van onze hersencellen en beschermlaag (=myelineschede) rond de zenuwbanen.
Ze zorgen voor een verhoogde vloeibaarheid van de cellen waardoor signaaloverdracht en informatieverwerking beter verloopt. Vloeibare cellen zorgen voor een gemakkelijkere verbinding met andere hersencellen wat de basis van het leerproces is.
Ze transporteren vetoplosbare nutriënten waaronder vitamine A, D, E en K.
Vetzuren vormen de basis van bepaalde hormonen zoals de geslachts -en stresshormonen maar ook van hormoonachtige stoffen welke een belangrijke functie van het immuunsysteem vervullen, ze zorgen namelijk voor een remming van ontstekingen.
Ze zijn dus nodig als bouwstof, zorgen voor een goede werking van AL onze cellen, transporteren belangrijke nutriënten, vormen de basis van ons gehele hormoonstelsel en hebben een grote invloed op ons immuunsysteem.
Omega 3 tijdens de zwangerschap en borstvoeding
De hersenen bestaan voor 50 - 60% uit vetten, ze zijn als het ware een grote klomp vat, waarvan 35% meervoudig onverzadigde vetten zoals omega 3. De snelste groei van de hersenen gebeurt in de baarmoeder en tijdens de eerste 18 maanden na de geboorte, het is dus niet zo ver te zoeken waarom een verhoogde inname van omega 3 tijdens deze periode enorm nuttig - om niet te zeggen levensnoodzakelijk - is.
Hoe krijg je voldoende binnen?
Omega 3 komt voornamelijk voor in alles dat uit de zee komt, denk aan vis, schaal- en schelpdieren, algen, zeewier, chlorella, … Ook enkele andere producten zoals walnoten, lijnzaad en chiazaad bevatten omega 3 in een inactieve vorm maar worden slechts voor een klein deeltje omgezet in ons lichaam.
Weetje: omega 3 komt oorspronkelijk uit algen, het zijn dus niet de vissen die voor de omega 3 zorgen maar wel hun voeding #jebentwatjeeet
Zorg er dus voor dat je regelmatig vis op het menu zet, in de ideale wereld doe je dit dagelijks, maar dat is natuurlijk niet altijd haalbaar, zowel voor het milieu, je portemonnee als de vervuiling door zware metalen. Een supplement kan hier een ideale oplossing bieden.
Suppletie
Tijdens de zwangerschap wordt er voornamelijk gehamerd op foliumzuur, maar daarnaast zijn er nog tal van andere nutriënten die ook wat aandacht zouden mogen krijgen, en omega 3 is er zeker een van. Over het algemeen raad ik een hooggedoseerde multivitamine (zoals de multi natal van Bonusan) aan in combinatie met een kwalitatieve omega 3.
Hoe kan je kwalitatieve omega 3 herkennen:
Een lage oxidatiewaarde, volgende de wet moet deze waarde onder de 26 zitten, een kwalitatief product zit echter rond de 4 of 5. Hoe lager de waarde, hoe minder last je zal hebben van oprispingen.
Gecombineerde hoeveelheid EPA en DHA van minimaal 1000 a 1500mg
Kies voor een vloeibare vorm opgelost in olijfolie, vaak worden deze producten opgelost in zonnebloemolie die hoog in omega 6 is wat een groot deel van de omega 3 teniet doet.
Lage contaminatiewaarde: zoals je waarschijnlijk wel weet zitten er best wat zware metalen in vis, je wil daarom een product waar weinig contaminatie aanwezig is.
Met deze aspecten in het achterhoofd ben ik voor jou op zoek gegaan naar dé ideale omega 3 voor jezelf en voor je kleintje en kwam ik uit bij Bonusan, namelijk de Omega 3 kids voor je kindje, hiervan geef je dagelijks een halve (6 maanden) of een hele (vanaf 12 maanden) theelepel. Voor jou als mama heb je een hooggedoseerde omega 3 nodig die ongeveer 1000mg EPA en DHA bevat zoals de omega 3 mama van Vitakruid. Hiervan neem je simpelweg 1 capsule per dag.
Bronnen:
Plourde, M., & Cunnane, S. C. (2007). Extremely limited synthesis of long chain polyunsaturates in adults: implications for their dietary essentiality and use as supplements. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism = Physiologie Appliquee, Nutrition et Metabolisme, 32(4), 619–634.
Daley, C. A., Abbott, A., Doyle, P. S., Nader, G. A., & Larson, S. (2010). A review of fatty acid profiles and […] in grass-fed and grain-fed beef. Nutrition Journal, 9, 10.
Russell, F. D., & Bürgin-Maunder, C. S. (2012). […] eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids. Marine Drugs, 10(11), 2535–2559.
RIVM. (2015). Vergelijking met normen macronutriënten. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Wateetnederland.nl
(Bauer et al., 2014) Bauer I, Crewther S, Pipingas A, Sellick L, Crewther D. Does omega-3 fatty acid supplementation enhance neural efficiency? A review of the literature. Hum Psychopharmacol. 2014 Jan;29(1):8-18.
(Jia et al., 2019) Jia X, Kohli P, Virani SS. Omega-3 Fatty Acid and Cardiovascular Outcomes: Insights From Recent Clinical Trials. Curr Atheroscler Rep. 2019 Jan 10;21(1):1.
Comments